Noe bør stoppes, men det er neppe IT

Vi er i ferd med å runde av EU-prosjektet STOP-IT (2017-2021) som har fokusert på å gjøre vann- og avløpssystemer sikrere og mer motstandsdyktige mot ondsinnede angrep. STOP-IT har arbeidet for at vannbransjen skal bli mer bevisst på, og gjøre bedre forberedelser mot, cyber-fysiske trusler, og forbedre håndtering av hendelser av både fysisk og digital karakter. STOP-IT-løsningene vil hjelpe vannverk med å prioritere risikoer og utvikle en realistisk plan for forbedret fysisk/cyber beskyttelse.

Tilpasningsdyktighet ved kriser

Charles DarwinFor at et system skal overleve et dataangrep må man være forberedt, oppdage angrepet, respondere og så tilpasse systemet slik at man ikke blir angrepet på samme måte på nytt. Gjennom en slik evolusjon får man robuste systemer som skal tåle både forventede og uforutsette hendelser. Dette er en egenskap vi på nynorsk kaller resilience, og nå i juni har vi oppstart av et treårig forskningsprosjekt innenfor dette området.

Invitasjon til nettverksmøte i Horisont 2020-Trøndelag

horizon2020En rekke trønderske aktører har, med støtte fra Forskningsrådet, etablert nettverket Horisont 2020-Trøndelag. Onsdag 10. juni arrangerer nettverket sitt første møte. Deltakelse på dette møtet er gratis og åpent for bedrifter, offentlige virksomheter og forskningsmiljøer.

Horisont 2020 er verdens største forsknings- og innovasjonsprogram. Her kan norske virksomheter delta på lik linje med andre virsksomheter i EU. Man kan få støtte til innovasjons- og forskningsaktiviteter, og dra nytte av samarbeid med andre europeiske aktører. Deltakelse i et EU-prosjekt kan gi verdifulle nettverk og tilgang til oppdatert kunnskap.

Årets julebok: Secure and Trustworthy Service Composition

aniketosbokJula er en tid da man kan sette seg i godstolen foran peisen, spise peppernøtter og kose seg med en god bok. Tips til sistnevnte er vår nylig utgitte bok om sikkerhet og tillit for tjenestekomposisjon – anbefalt julegave til både liten og stor!

Sikkerhet og EU-forskning – bli med!

horizon2020Det europeiske forskningsområdet (ERA) er uten sammenligning den viktigste internasjonale arenaen for norsk forskning. Horisont 2020 er verdens største program for forskning og innovasjon, med en økonomisk ramme på 77 milliarder euro (660 milliarder kroner) i perioden 2013-2020. SINTEF den største norske aktøren på EU-arenaen med kontraktsfestede EU-midler på over 140 millioner € per mai 2014. Dessverre er den totale norske EU-deltagelsen lavere enn hva den burde være, hittil har vi bare hentet ut 6 av de rundt 10 milliardene Norge har betalt inn til EUs forskningssamarbeid [1]. For å forbedre denne situasjonen ønsker vi å dra med oss flere aktører fra norsk næringsliv mot temaene knyttet til informasjonssikkerhet.

Nytt fra Data Protection Day 2014

BBdECnUCMAADYmtEU sitt regelverk for databeskyttelse stammer fra 1995, og i forbindelse med den pågående revisjonen ble det i dag (28.1.2014) organisert en “Data Protection Day” med informasjon og en åpen twitter-debatt rundt dette arbeidet. Det nye direktivet skal være ferdig i år, og det vil påvirke hvordan vi utformer regelverk (for eksempel Datalagringsdirektivet her til lands), hvordan vi kan bruke forskningsdata, hva du som enkeltindivid kan kreve og hva små og store bedrifter får av pålegg framover.