Informasjonssikkerhet for nettbransjen

Lille julaften 2015 svartnet det bokstavelig talt for mange ukrainere. Nærmere en kvart million var plutselig uten strøm, og mange fikk ikke strømmen tilbake på seks timer eller mer. Selv i et land hvor oppvarming hovedsakelig skjer med gass, er det ikke særlig trivelig å være strømløs midt på vinteren.

Doktorgradsavhandling om hendelseshåndtering

phd-capPhD-prosjektet mitt om håndtering av IKT-sikkerhetshendelser i kraftbransjen er avsluttet. I prosjektet har jeg i samarbeid med mine kolleger studert hvilke faktorer som påvirker hvordan hendelseshåndtering gjøres i dag, samt hvilke utfordringer som ligger i veien for forbedringer. Viktige anbefalinger å ta med videre for bransjen, handler om å sette sammen riktige, kryssfunksjonelle team for både beredskapsøvelser og reelle situasjoner, samt å bruke tid og ressurser på læring.

Alt henger sammen med alt i den nye krafthverdagen

after-seminar-publikum16. desember slo SINTEF Energi og SINTEF IKT sine krefter sammen og arrangerte et tverrfaglig seminar om forsyningssikkerhet i kraftsystemet. Møtet samlet 33 personer fra både kraft- og IKT-miljøer, og rettet fokus mot at forsyningssikkerheten i stadig større grad er avhengig av IKT-systemer for vern, kontroll og automatisering.

Bli med på seminar om risiko og forsyningssikkerhet i det kombinerte IKT- og kraftsystemet

Velkommen til seminar 16. desember på Gardermoen kl. 10.00 til 16.00! SINTEF inviterer til et seminar om driftssikkerhet i kraftnettet, med hovedvekt på gjensidige avhengigheter mellom kraftnettet og IKT-systemer for vern, kontroll og automatisering. Seminaret er tverrfaglig og vi inviterer aktører fra både kraft- og IKT-miljøer til å delta. SINTEF Energi og SINTEF IKT står sammen som arrangører.

Målrettede angrep mot kontrollsystemer – er kraftbransjen forberedt?

I1078183_successful dag ble det kjent at norske olje- og energibedrifter er utsatt for tidenes mest omfattende hacker-angrep mot norske interesser. De faktiske konsekvensene er ennå ikke kjent, men det antydes at motivet er industrispionasje, og at angriperne har gjort endel forundersøkelser for å kunne gå mest mulig målrettet til verks.

I vår gjorde vi en intervjustudie blant norske nettselskap for å vurdere hvor godt forberedte de er på å oppdage og respondere på målrettede angrep mot kontrollsystemene sine. Våre funn tyder på at de er godt forberedt på tradisjonelle, fysiske angrep, men IT-angrep, og spesielt avanserte målrettede angrep, har ikke vært høyt nok oppe på agendaen deres foreløpig.

IT og Prosesskontroll: Løver og sebraer

zebralionDenne uken presenterte jeg artikkelen Information Security Incident Management:Planning for Failure ved IMF-konferansen i Münster. Mesteparten av resultatene som ble presentert er allerede beskrevet i et tidligere blogginnlegg, så i stedet for å kjede leserne med gjentagelser, tenkte jeg at jeg skulle fokusere litt på en problemstilling som kompliserer arbeidet med informasjonssikkerhet i prosesskontrollmiljøer.

TU-kronikk: Eksersis mot strøm-hackere

20140410 mbl tu-kronikk-utklippIT-angrep blir en ny trussel for strømbransjen når de smarte strømnettene kommer. Det må nettselskapenes beredskapsøvelser snarest mulig gjenspeile.

Teknisk Ukeblad publiserte rett før påske en kronikk av Maria B. Line hvor hun skrev om nettselskapenes behov framover for å gjøre beredskapsøvelser med utgangspunkt i IT-angrep.

Noen kjappe anbefalinger om risikoanalyse

I dag holdt jeg et kort innleggNEF Teknisk Møte her i Trondheim, hvor jeg presenterte noen resultater fra DeVID-prosjektet.

Vi laget for et års tid siden en  veiledning  for risikoanalyse av AMS som inneholder følgende ting:
  • Aktivitetsliste for gjennomføring av analysen
  • Konsekvensdimensjoner og konsekvensklasser
  • Sannsynlighetsdimensjoner
  • Kort beskrivelse av relevante standarder
  • Støtte til kartlegging av informasjonsverdier
  • Liste over hendelsestyper
  • Hendelsestyper/uønskede hendelser i AMS
  • Liste over interessenter
  • Typiske sårbarheter og svakheter i IKT-systemer
  • Kort beskrivelse av relevante tiltak

Informasjonssikkerhet i kraftbransjen – hva er de største utfordringene framover?

For et par år siden ble vi spurt hva vi trodde de største utfordringene når det gjelder informasjonssikkerhet i kraftbransjen var. Nylig hentet vi svaret fram igjen, og vi må medgi at det meste av det vi sa fortsatt står ved lag.

Hvor sikkert er egentlig GPRS?

gprsamiMange Avanserte Måle- og Styringssystemer (AMS) som nå rulles ut i den norske kraftbransjen baserer seg på GPRS-kommunikasjon i mobilnettet. Hvor sikkert er egentlig dette? Var det ikke slik at GSM-kryptering er plukk råtten? Hvilken konsekvens har dette for GPRS? Dette går vi inn på i en artikkel som presenteres under CD-ARES-konferansen i Regensburg denne uka.

Smartgridkonferansen 2013

10. og 11. september går Smartgridkonferansen av stabelen i Trondheim. Konferansen dekker bredt, og tar for seg politikk og rammevilkår, status på prosjekter innen området både i næringslivet og innen forskningen, og hva som skjer framover på teknologi. Dag 2 er det satt av en sesjon til personvern og informasjonssikkerhet. I denne sesjonen vil blant annet undertegnede gi en presentasjon av det arbeidet vi i SINTEF gjør på risikovurdering i regi av DeVID-prosjektet.

Håndtering av IKT-sikkerhetsbrudd i kraftbransjen

Ordsky av forskningsplanen

Tidligere i år beskrev jeg planene for PhD-prosjektet mitt her i bloggen. Nå er en milepæl nådd – første fase av datainnsamling er avsluttet. 19 dybdeintervjuer er gjennomført i perioden juni-desember som en del av en kartlegging av hvordan IKT-sikkerhetsbrudd håndteres i kraftbransjen i dag.

Sårbare strømmålere

Utklipp fra Adresseavisen
Utsnitt fra Adresseavisen

Lørdag 14. april hadde jeg en kronikk på trykk i Adresseavisen, med tittelen “Sårbare strømmålere”. Den handler om AMS – avanserte måle- og styringssystemer, som skal rulles ut til alle landets strømkunder innen utgangen av 2016, og hvordan disse kan være et mål for hackere.

Kronikken er basert på risikovurderingen vi gjorde for NVE like før jul, og er en utdyping av artikkelen som Teknisk ukeblad skrev i februar.

SmartGrid og sikkerhet – en kort innføring

Foredrag om sikkerhet i smartgridTidligere denne uken var jeg på Tekna-seminar i Oslo og holdt et foredrag om sikkerhet i smartgrid. Jeg har nå laget en tekstlig versjon av foredraget, og denne er tilgjengelig her på bloggen. I foredraget tok jeg for meg:

  • Hva smartgrid er og hvorfor vi ønsker smartgrid
  • Status for arbeidet med smartgrid i Norge
  • Hvilke informasjonssikkerhetsutfordringer man har i smartgrid
  • Om det er noen forskjell på sikkerhet i smartgrid og sikkerhet i andre typer systemer

AMS-sikkerhet i media

Utsnitt fra Tekst-TV
Utsnitt fra Tekst-TV

Risikovurderingen av AMS som vi har utført for NVE, har vekket interesse i flere norske medier den siste uka. Teknisk Ukeblad slo det opp som forsidesak, og NRK Trøndelag har hatt radiointervju og laget nyhetssak på nett.

Det er scenarioet med hackere som kan mørklegger større områder som trekkes fram, det som vi har omtalt som det verst tenkelige scenarioet i rapporten.

Lyst til å vite mer om Smart Grid og sikkerhet?

13. – 14. mars arrangerer Tekna seminar om Risiko og sårbarhet. Seminaret arrangeres i Oslo, og det tar opp flere temaer relater til IKT-sikkerhet. Blant annet skal jeg gi en introduksjon til sikkerhet i Smart Grids. Smart Grids er fremtidens energisystem. Vi ser en utvikling der kraftnettet blir mer intelligent, og bedre i stand til å utnytte ressurser effektivt. Men mer fjernstyring – og generelt mer IKT – åpner også opp for nye trusler. Dette foredraget vil gi et innblikk i IKT-relaterte  trusler mot Smart Grids, og si noe om mulige konsekvenser av disse.

SmartGrid-sikkerhet på konferanse

Poster presentert på konferansen
Poster presentert på konferansen

Økt bruk av IKT i kraftnettet er som kjent et av de viktigste stegene i veien mot Smart Grids. Dette innebærer nye utfordringer knyttet til informasjonssikkerhet og personvern, som må adresseres på riktig måte fra begynnelsen av. I tillegg må menneskelige faktorer knyttet til nye arbeidsprosesser og nye tankesett også adresseres. Det er mye å lære fra oljebransjen, som allerede har jobbet med integrerte operasjoner i noen år.

Dette har vi skrevet om i artikkelen Cyber Security Challenges in Smart Grids. Maria B. Line presenterte denne på konferansen IEEE PES Innovative Smart Grid Technologies 2011 Europe i Manchester denne uka.

Hvor sårbart er kraftnettet?

Kraftnettet er en kritisk ressurs i et moderne samfunn, og dermed er det nødvendig å forstå hvilke trusler kraftnettet kan være utsatt for og hvordan de kan håndteres. IKT blir mer og mer integrert også i strømforsyningen og forståelsen for hvordan dette påvirker risiko trenger å økes.

Nå skal et nytt EU-prosjekt kalt AFTER a tak i risiko og sårbarheter relatert til kraftnettet og foreslå metoder og verktøy som kan brukes for å få bedre oversikt over sårbarheter og hvordan de skal håndteres.