Sjekkliste for sikkerhet i skytjenester

cloudsecVi har publisert en rapport som kan være til hjelp for deg som vurderer å ta i bruk nettskyen!

Rapporten “Cloud Security Requirements” (som du laster ned gratis her) inneholder nemlig en sjekkliste som du kan bruke til å evaluere sikkerhet og personvern i offentlige nettskytjenester, og til å stille krav.

Sjekklisten benytter vi selv i forbindelse med risikoanalyser av IT-systemer/applikasjoner, og nå vil vi gjerne at enda flere tar den i bruk.

Transparens i skyen – hva mener brukerne?

awf-Message-in-BottlePå CLOSER-konferansen har jeg nylig presentert artikkelen “Cloud Provider Transparency – A View from Cloud Customers” forfattet av Daniela S. Cruzes og undertegnede. Artikkelen fikk “Best paper award“, og vi spanderer derfor på oss et lite sammendrag her:

Nettskyen kommer med mange fordeler, men bekymringer rundt sikkerhet og personvern gjør at mange potensielle brukere vegrer seg. I prosjektet A4Cloud argumenterer vi for at Accountability (som vi fortsatt ikke har noe godt norsk ord for) kan være det som skal til for å døyve bekymringene.

Del broderlig – også informasjon?

CSA-cloud-panel-nov-2014På CSA EMEA Congress i Roma i forrige måned ble det arrangert en paneldiskusjon med et knippe skyleverandører (Atos Canopy, Adobe, Google, Dropbox, Microsoft). Paneldebatter kan være så ymse, men det gir ofte mulighet til å stille åpne spørsmål.  Jeg benyttet anledningen til å spørre om hvordan leverandørene håndterer deling av hendelsesinformasjon i leverandørkjeder.

Det som skjer i skyen, blir i skyen?

hendelseriskyenDataforeningen/CSA Norges nettverksmøte i Trondheim 16. september presenterte jeg noen tanker om håndtering av sikkerhetshendelser i nettskyen. Hva er det som skiller skyen fra annen tjenesteutsetting når det smeller?

Utgangspunktet vårt er at det går ikke an å lage et datasystem som er 100% sikkert. Dette betyr at hvis det er noen som ser verdien av å bryte seg inn i dine systemer, så kommer de til slutt til å lykkes – og du må derfor gå ut i fra at informasjonssikkerhetshendelser kommer til å skje i ditt system.

Interessert i nettsky? Få litt påfyll før ferien!

Ferien står for døren, men før du kler på deg badedrakta og skyene forsvinner helt (forhåpentligvis), gir vi deg muligheten til å få litt faglig påfyll samt en gratis lunsj.

Besøk oss i Trondheim 20. juni, og bli med på workshop om sikkerhet, risiko og tillit i nettskyen!

SINTEF og Telenor Research: Cloud Security Whitepaper

Nytt whitepaper: Sikkerhetsutfordringer og -muligheter i nettskyen

SINTEF og Telenor Research: Cloud Security WhitepaperVil du ha hjelp med å unngå alvorlige feil når du velger leverandør av din nye cloud-tjeneste?

Telenor Research og SINTEF har nå publisert et whitepaper som hjelper deg å gå klar av de viktigste fallgruvene.

Whitepaperet kan du laste ned fra Telenor sine nettsider.

God sikkerhetsmåned!

God informasjonssikkerhet er viktig hele året! Vi på SINTEF jobber også hele året med å øke vår kunnskap om hvordan vi kan oppnå god informasjonssikkerhet, og spre denne kunnskapen videre – både i forskningsverdenen og blant norske virksomheter. Vi synes imidlertid det er flott at informasjonssikkerhet får spesielt fokus denne måneden gjennom Nasjonal Sikkerhetsmåned. Denne måneden vil vi bidra med flere foredrag (se mer informasjon under, blant annet om et spennende foredrag som streames i dag!). Vi vil også være aktive med å legge ut informasjon på bloggen vår – så følg med!

“A wiseguy never pays for his drinks”

Photo by TriStar Pictures – © 1997
Photo by TriStar Pictures – © 1997

Sitatet tilhører Benjamin ‘Lefty’ Ruggiero fra filmen “Donnie Brasco” (1997), og vi får se om dette stemmer når den virkelige Donnie Brasco (eller Joseph D. Pistone som han egentlig heter) kommer til ISF sin høstkonferanse i september. Pistone er en tidligere FBI-agent som infiltrerte Mafiaen i New York på 70-tallet, og førte til at over 100 medlemmer av “familien” ble dømt. Jeg ser fram til høre ham fortelle om hvordan det var å være muldvarp i temmelig paranoid og livsfarlig organisasjon, og hvordan livet ble i etterkant.

Unngå turbulens når du nærmer deg nettskyen

turbSkytjenester kan oppleves som en enveis norsk motorvei, med varierende sikkerhet og liten mulighet til å stoppe opp og stille egne krav. Standardkontrakter er normalen, men det er vanskelig å vite hva man skal se etter, hva som burde stått der og hva man skal spørre om når man ikke finner noen gode garantier. Sammen med Telenor har vi utarbeidet et rammeverk som gjør det lettere å vite hva slags sikkerhet man skal se etter i kontrakter og annen dokumentasjon fra en skyleverandør. Vi har benyttet dette rammeverket i forbindelse med “security audits”, for å identifisere sårbarheter og trusler man som organisasjon bør være klar over før man stuper inn i skyen.

Ansvarlighet i skyen

Ansvarlighet (accountability) i nettskyen kommer til å bli stadig mer viktig i årene som kommer. Usikkerhet rundt sikkerhet og personvern er en barriere for bred bruk av nettskyen – vanlige forbrukere spør seg selv: Er mine familiebilder trygge i skyen? Små og store bedrifter er nok vant til forskjellige former for tjenesteutsetting, men blir flakkende i blikket hvis du antyder at forretningshemmeligheter kan lagres i et eller annet datasenter et udefinerbart sted i verden.