Opp på barrikadene

Tidligere denne uka (18. januar) opplevde vi om ikke den første, så iallefall den mest betydningsfulle streiken på Internett. Et stort antall nettsteder hvor brukere kan bidra med innhold markerte sin motstand til lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) ved å enten legge ned tjenesten eller å ha bannere på sine sider. Mange andre nettsteder markerte også sin støtte til denne streiken, og hadde for eksempel lagt opp lenker til http://sopastrike.com/. Noen eksempler på steder som deltok er Wikipedia, WordPress, Mozilla, Digital Public Library of America, Google og Wired.

Kort fortalt er formålet med SOPA eller PIPA (the Protect Intellectual Property Act) å beskytte åndsverk fra misbruk på nettet. Dette er i prinsippet legitimt og forståelig, men det er måten dette er tenkt gjennomført som har ført til store reaksjoner. Loven vil tillate blokkering av domener, tvinge søkemotorer til å fjerne innslag og lenker, samt åpne opp for kraftige søksmål mot nettsider hvor man mener det har vært overtramp på åndsverk. I ytterste konsekvens kan dette føre til streng sensur og umulig drift av slike nettsteder, ettersom det er nettstedene selv som blir ansvarlige for alt brukere finner på å legge inn i form av blogginnslag, kommentarer, videoer, bilder, osv. Om du for eksempel laster opp til YouTube en video hvor du selv synger en eller annen kjent (eller ukjent) sang, kan hele YouTube bli tatt ned og får en heftig bot, samt at du selv risikerer opp til fem års fengsel. Steder som Facebook og LinkedIn vil naturligvis bli svært nervøse for hva brukerne laster opp eller rett og slett bare legger en lenke til.

Lovforslaget skal ut i en prøveavstemming neste uke (24. januar), det blir spennende å se utfallet. For oss som jobber med informasjonssikkerhet har dette stor betydning i forhold til blant annet personvern og nye typer angrep. Man kan for eksempel angripe ett nettsted ved å plante materiale som bryter åndsverksloven, og så la advokater utføre selve skaden. Steder hvor man kan bidra med innhold vil komme til å kreve streng autentisering, og samle inn mye persondata om brukerne for å dekke sin egen rygg.

For mer informasjon om SOPA/PIPA, se for eksempel: