Facebook – hvor god kontroll har du egentlig?

Skjermbilde fra Facebook.com

Du har sikkert sett det. Artiklene som forteller deg hvordan du sikrer informasjonen din på Facebook, eller personverninnstillinger du bør vite om. Men gir det mening å snakke om personvern på Facebook?  Hvor god kontroll har du egentlig?

Facebook har selvsagt tilgang til alt som foregår på Facebook, så personvern handler først og fremst om å begrense hvilke andre personer og organisasjoner som skal ha tilgang. Til dette tilbyr Facebook en rekke innstillinger som lar deg velge hvem som skal kunne se det du skriver, din profil, bilder, hva du liker, osv. Noe som tilsynelatende gir deg ganske god kontroll. Men, når det gjelder Facebook-apper, er ikke bare kontrollen dårligere, den er nesten fraværende.

La oss illustrere dette ved et eksempel. Sett at du har valgt å begrense tilgangen til din informasjon på Facebook til bare dine venner. Kun dine venner kan se bildene dine, hva du liker, hvor du kommer fra osv. Men en av dine venner, la oss kalle han Knut, har valgt å aktivere en tredjepartsapplikasjon fra Facebook-plattformen, nærmere bestemt TripAdvisor. For å få til dette har Knut akseptert at TripAdvisor får tilgang til listen over hans venner og deres profil-informasjon, hva de liker og deres bilder. Og siden du er venn med Knut, betyr det at TripAdvisor nå har tilgang til til din informasjon uten at du verken vet om det eller har samtykket.

Problemet her er at Facebook lar brukere delegere tilgangsrettigheter til tredjeparts applikasjonstilbydere. Det er ikke så ulikt problemet med videresending (se tidligere bloggpost) fordi du ikke gis muligheten til å begrense hvordan informasjonen brukes. Hvis du hadde kunne sagt at din informasjon ikke får videresendes, hadde ikke Knut hatt rettigheter til å gi din informasjon til TripAdvisor.

Facebook har en personvernpolicy som beskriver hva de bruker informasjonen din til. Det er vel de færreste som har lest denne, men om man vil er den bare et tastetrykk unna. Når det gjelder TripAdvisor i eksemplet over, kan det godt hende at de også har en personvernpolicy, men du vet jo ikke engang at de har informasjonen din. Uansett, hvis du har 500 venner på Facebook og alle bruker minst én unik applikasjon, betyr det at du må lese og forstå (akseptere kreves jo som kjent ikke) 500 forskjellige personvernpolicier. Legg til at disse også kan oppdateres når det måtte være nødvendig, så er det åpenbart at ikke bare kontrollen er elendig, men oversikten også.

Så, hva bør du gjøre? Melde deg av Facebook? Kjefte på Knut? Eller heise på skuldrene og tenke at det går sikkert bra? Tja, ingen av delene kanskje. Når man ikke har kontroll, er første bud å erkjenne at det er nettopp det man har, eller ikke har. Har du erkjent at du ikke kan beskytte informasjonen din mot tredjeparter så vil du kanskje også være litt mer restriktiv med hva du “liker”, hvilke bilder du deler og hvor detaljert du er i beskrivelsen av din profil?