Doktorgradsavhandling om hendelseshåndtering

phd-capPhD-prosjektet mitt om håndtering av IKT-sikkerhetshendelser i kraftbransjen er avsluttet. I prosjektet har jeg i samarbeid med mine kolleger studert hvilke faktorer som påvirker hvordan hendelseshåndtering gjøres i dag, samt hvilke utfordringer som ligger i veien for forbedringer. Viktige anbefalinger å ta med videre for bransjen, handler om å sette sammen riktige, kryssfunksjonelle team for både beredskapsøvelser og reelle situasjoner, samt å bruke tid og ressurser på læring.

Brettspill laget for IT-beredskapsøvelser

Play2Prepare - spillbrettet.
Play2Prepare – spillbrettet.

Vi har i vår veiledet en masterstudent i å utvikle et brettspill som har til hensikt å støtte en beredskapsøvelse for IT-sikkerhetshendelser i kraftbransjen.

Spillet simulerer et angrep på kraftnettet, og spilldeltakerne tildeles ulike roller og skal sammen respondere på situasjonen.

 

Utfordringer ved IT-beredskapsøvelser

ill.: Movimento Italia
ill.: Movimento Italia

Beredskapsøvelser for IT-sikkerhetshendelser prioriteres altfor lavt i dag. Til dels skyldes dette trolig at selskapene ikke forstår hvordan de skal øve effektivt eller at de ikke opplever stor nok nytte av å øve. Derfor har vi studert hvilke utfordringer nettselskapene (kraftbransjen) møtte underveis i en øvelse for å komme fram til noen anbefalinger om hvordan de kan øve bedre og mer effektivt. Våre resultater er også viktige for at norsk næringsliv skal bli flinkere til å håndtere et trusselbilde som er i konstant endring.

Studie av beredskapsøvelser

ill.: Movimento Italia
ill.: Movimento Italia

De fleste er enige om at beredskapsøvelser er viktige. Det holder ikke med skriftlige planer for hva vi skal gjøre den dagen det smeller, da er vi avhengige av at vi vet hva vi skal gjøre, at vi evner å tenke kreativt og improvisere, og at vi greier å ta raske og riktige beslutninger. Hvis vi ikke øver, så får vi det heller ikke til i en krisesituasjon. Men hvordan kan vi best mulig øve på dette?