Slik sikrer du bedriften mot cyberangrep

Hvem av oss kommer til å bli angrepet av hackere i morgen? Eller – hvem av oss er allerede under angrep? Hvis du har en litt defensiv, strutsehode-i-sanda-tilnærming til sikkerhetstrusselen, så håper jeg med denne teksten å snu tankegangen din til en offensiv, “dette tar vi styringen på”-holdning når det kommer til sikkerhetsarbeidet der du jobber.

Lukk opp din hjertedør – om sensitive opplysninger i lukkede facebook-grupper

I vår viste NRK hvor lett det var å kartlegge livet til en enkeltperson gjennom å samle opplysninger fra åpne kilder på Internett. Vi var ikke overrasket over resultatet, som det også sto i saken på nrk.no, da man som enkeltperson lett mister oversikten over totalbildet når man deler litt her og litt der over tid. Og åpne kilder er naturlig nok tilgjengelig for hvem som helst. Men hva med nettsider og tjenester som ikke er åpne? Som krever medlemskap og dermed innlogging, og derfor ikke er åpent tilgjengelig for alle? Er det tryggere å dele mye informasjon i slike lukkede fora? Er det risikofritt? Eller kan det også gi uheldige konsekvenser for den enkelte, som det kan være enda vanskeligere å forholde seg til?

STOP-IT – sikkerhet i vannbransjen

1. juni startet H2020-prosjektet STOP-IT (Strategic, Tactical, Operational Protection of water Infrastructure against cyber-physical Threats). Dette er en såkalt Innovation Action i H2020-programmet Secure Societies, og skal sette sammen både eksisterende prototyper og nyere teknologi, prosedyrer og metoder for å…

Digitalt grenseforsvar – SINTEF etterlyser alternative tiltak

“For oss ser det ut til at fordelene ved systemet ikke oppveier ulempene.” Det skriver SINTEF i sin høringsuttalelse om den foreslåtte overvåkingen av all datatrafikk ut og inn av Norge.

Masseovervåking av all datatrafikk som passerer landegrensene – bør Norge innføre dette som et våpen mot cyberangrep og terror? Regjeringen nedsatte Lysne II-utvalget for å få spørsmålet utredet. I høst kom svaret som viser at utvalget går for et slikt digitalt grenseforsvar.

SINTEF sendte tidligere denne uka inn sin høringsuttalelse til Forsvarsdepartementet om utvalgets forslag. Vi uttrykte også vårt syn i en kronikk i Dagens Næringsliv 30.12.2016, gjengitt på Gemini.

Sårbarhetsrapporten: høringsuttalelse fra SINTEF

20151130 nou-forsideSINTEF har utarbeidet en høringsuttalelse til NOU 2015:13 Digital sårbarhet – sikkert samfunn. Vi anbefaler at det framskaffes mer kompetanse innenfor IKT-sikkerhet, både som eget område samt integrert med spesifikke sektorer. Ikke minst må IKT-sikkerhet på tvers av sektorer styrkes. Dessuten må IKT-sikkerhet inkluderes i alle IKT-utdanninger og ikke bare være et frittstående utdanningsløp.

The Honeynet Project Workshop

Screen Shot 2015-05-21 at 16.45.57Denne uken gikk den internasjonale konferansen The Honeynet Project Workshop av stabelen i Stavanger. Jeg var så heldig å bli invitert til å holde et foredrag om hendelseshåndtering i en sesjon som kun besto av kvinnelige foredragsholdere!

Mitt foredrag baserte seg på erfaringer fra NSM NorCERT med deteksjon, varsling og håndtering av digital spionasje. Hva er truslene og hvordan skal virksomheter være forberedt på at dette kan ramme dem? Presentasjonen er tilgjengelig på slideshare.

The Honeynet Project er en frivillig organisasjon som jobber for å gjøre Internett til et tryggere sted ved å utvikle gratis verktøy som kan brukes til å studere teknikker og metoder brukt av “black hat”-hackere. Denne kunnskapen er verdifull når man skal beskytte systemer mot angrep.

Alt henger sammen med alt i den nye krafthverdagen

after-seminar-publikum16. desember slo SINTEF Energi og SINTEF IKT sine krefter sammen og arrangerte et tverrfaglig seminar om forsyningssikkerhet i kraftsystemet. Møtet samlet 33 personer fra både kraft- og IKT-miljøer, og rettet fokus mot at forsyningssikkerheten i stadig større grad er avhengig av IKT-systemer for vern, kontroll og automatisering.

Trusler mot strømmåleren

smartgridkonferansen 12. september 2012 overleverte vi en rapport til NTE og Telenor som identifiserer 30 trusler mot strømmålere, og beskriver fem potensielle angrep relatert til Avanserte Målestystemer (AMS). Rapporten har blitt til i samarbeid med Telenor (som har finansiert arbeidet) og NTE og deres live-lab, DemoSteinkjer (som har bidratt med faglig input). Aidon, som er en leverandør av målere, har også bidratt med informasjon om hvordan AMS-systemer fungerer. Mange av truslene er relevante for de fleste typer av målere, og rapporten kan ikke brukes til å rangere ulike teknologier opp mot hverandre når det kommer til sikkerhet.

Identitetshåndtering og smartgrid-sikkerhet på ISF-konferansen

Jostein Jensen og Maria B. Line skal holde foredrag på ISF høstkonferansen. Jostein skal snakke om identitetshåndtering; praktisk anvendelse av federering, og Maria har igjen sikkerhet i smartgrid på dagsorden, denne gang med tittelen “Få naboen til å betale strømmen din.” ISF høstkonferansen avholdes 3.-5. september i Larvik.

Du kan stole på vår samarbeidspartner, kors på halsen!


Det store, stygge internettet var ikke født farlig. I den spede begynnelsen var internett en sammenkobling av et lite antall datamaskiner hvor det var fullt mulig å kjenne alle brukerne personlig. Derfor var ikke sikkerhet det første man tenkte på – hvis mailen var merket med Pål eller Yngvar som avsender, så kom den jo selvfølgelig fra nettopp Pål eller Yngvar.

Sårbare strømmålere

Utklipp fra Adresseavisen
Utsnitt fra Adresseavisen

Lørdag 14. april hadde jeg en kronikk på trykk i Adresseavisen, med tittelen “Sårbare strømmålere”. Den handler om AMS – avanserte måle- og styringssystemer, som skal rulles ut til alle landets strømkunder innen utgangen av 2016, og hvordan disse kan være et mål for hackere.

Kronikken er basert på risikovurderingen vi gjorde for NVE like før jul, og er en utdyping av artikkelen som Teknisk ukeblad skrev i februar.

SmartGrid og sikkerhet – en kort innføring

Foredrag om sikkerhet i smartgridTidligere denne uken var jeg på Tekna-seminar i Oslo og holdt et foredrag om sikkerhet i smartgrid. Jeg har nå laget en tekstlig versjon av foredraget, og denne er tilgjengelig her på bloggen. I foredraget tok jeg for meg:

  • Hva smartgrid er og hvorfor vi ønsker smartgrid
  • Status for arbeidet med smartgrid i Norge
  • Hvilke informasjonssikkerhetsutfordringer man har i smartgrid
  • Om det er noen forskjell på sikkerhet i smartgrid og sikkerhet i andre typer systemer

AMS-sikkerhet i media

Utsnitt fra Tekst-TV
Utsnitt fra Tekst-TV

Risikovurderingen av AMS som vi har utført for NVE, har vekket interesse i flere norske medier den siste uka. Teknisk Ukeblad slo det opp som forsidesak, og NRK Trøndelag har hatt radiointervju og laget nyhetssak på nett.

Det er scenarioet med hackere som kan mørklegger større områder som trekkes fram, det som vi har omtalt som det verst tenkelige scenarioet i rapporten.

Vårens vakreste eventyr – Sikkerhet og sårbarhet 2012

8.-9. mai er det duket for Sikkerhet og sårbarhet 2012! Dette er 10. år på rad at konferansen arrangeres, og programmet er nå klart. Konferansen arrangeres på Royal Garden Hotel i Trondheim, og den sosiale happeningen er – som vanlig(!) – en spennende overraskelse til deltakerne.

Risikovurdering av AMS

Generell AMS-infrastruktur

SINTEF har utført en risikovurdering av AMS – avanserte måle- og styringssystemer – for Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). AMS innebærer automatisk strømmåleravlesning hver time, og er et steg på veien mot Smart Grids.

Risikovurderingen er på et overordnet nivå, og hvert enkelt nettselskap er ansvarlig for å utarbeide egne risikovurderinger for sine spesifikke løsninger.

Med sikkerhet på agendaen

Aftenposten hadde i forrige uke et bilag om informasjonssikkerhet – “Corporate security – Med sikkerhet på agendaen”. Bladet inneholder gode råd og anbefalinger til hvordan man bør adressere sikkerhetsutfordringene i egen virksomhet. Vi bidro under overskriften “Økt tilgjengelighet skaper sikkerhetsutfordringer”.

Vann, IKT, og sikkerhet: En giftig blanding?

Fredag 6. januar holdt jeg et kort innlegg med tittelen “IKT og sikkerhet i vannsektoren: Hva kan gå galt?” ved Kursdagene på NTNU. I det følgene presenteres et sammendrag med nogå attåt.

Moderne vann- og avløpssystemer er fullstendig avhengige av prosesskontrollsystemer. Pumper og ventiler, sensorer og målere kontrolleres av mange av de samme enhetene som vi kjenner fra olje- og gassbransjen. I oljebransjen har vi latt oss overraske over hvor steilt fagmiljøene kan stå mot hverandre – prosessingeniører og IT-folk har vært beskrevet som “løver og sebraer”: De snakker ikke samme språk, og kan knapt la være å slite hverandre i filler.