I overkant smarte høyttalere?

Smarte høyttalere er på full fart inn på markedet og gjør det mulig å styre ting rundt omkring i huset bare ved hjelp av stemmen. I tillegg til å være ny og spennende har denne teknologien et potensial til å gjøre hverdagen enklere for mange, for eksempel personer med begrenset førlighet, men med stemmen i behold.

Samtidig vil mange være skeptisk til å plassere en følsom mikrofon i stua som kan høre alt som blir sagt, særlig når mikrofonen blir koblet til internett. I likhet med all ny teknologi har smarte høyttalere, sammen med de åpenbare fordelene, noen ulemper som det er verd å se nærmere på. Hvorvidt du bør plassere en smarthøyttaler i din stue, er det selvsagt bare du som kan ta stilling til. Men for å hjelpe deg med det valget, deler vi noen betraktninger her.

Hva er en smarthøyttaler?

I følge Wikipedia er en smarthøyttaler en trådløs, stemmestyrt enhet med en tilknyttet digital assistent. Ved hjelp av et såkalt aktiveringsord kan du starte opptak av din egen stemme. Det du sier blir sendt til umiddelbar analyse i skyen for at maskinene skal kunne forstå hva du mener og enheten skal kunne gi deg et godt svar.

Blant populære varianter finner vi Amazon Echo (Alexa), Google Home, Apple HomePod (Siri) og Invoke (Cortana). Til tross for at de har ulikheter, er fellestrekket at alle har en mikrofon som alltid lytter til alt som blir sagt, lyden behandles lokalt for å se om aktiveringsordet er brukt og for å kunne sende lyden videre ved behov.

Avlytting

Du har kanskje lagt merke til at noen blokkerer webkameraet på datamaskinen for at ikke uvedkommende skal kunne filme dem i tide og utide. Dette kan være fornuftig, men hvor ofte er du egentlig uanstendig kledd foran datamaskinen eller har hemmeligheter hengende i bakgrunnen?

En smarthøyttaler plasseres gjerne på kjøkkenet, soverommet eller i stua. Dette er sentrale deler av hjemmet og livet til de fleste av oss, og hvor vi har størst både krav om, og behov for, privatliv. Hva om enten leverandøren eller uvedkommende som hadde “hacket” enheten din lyttet på alt som ble sagt?

Problemstillingen er også høyst aktuell i arbeidslivet – hva om den stilige stemmestyrte dingsen på møterommet gjorde at konkurrenten hadde innsyn i alle styremøter og strategiske beslutninger? Eller gjorde arbeidsgiver i stand til å lytte på møtet i fagforeningen?

Noen av produsentene skriver tydelig i sine betingelser at de bare sender lyden ut etter at du har sagt aktiveringsordet. All annen lyd slettes etter en liten stund. Samtidig må du godta at informasjonen kan benyttes til å “forbedre tjenesten” – hva nå enn det måtte bety. Det er følgelig teoretisk mulig for leverandøren å prosessere og bruke informasjonen, uten at vi har helt innsikt i hvordan og til hva. Andre leverandører unnlater elegant å opplyse om hvorvidt opptaket forlater enheten.

La oss se for oss at avtaleverket er helt i orden og du er innforstått med at selskap X har lov til å lytte og behandle alle samtaler i hjemmet/styrerommet. Det vil fremdeles være en trådløs mikrofon som fanger opp all lyd. Det vil være vanskelig å garantere at ingen andre har mulighet til å avlytte deg gjennom den samme hjelpsomme og høflige boksen. Ved hjelp av analyse av pakker i nettverket vil du kanskje kunne si noe om hvorvidt noen avlytter deg i inneværende øyeblikk, men det sier ingenting om fremtiden.

Bør du ha en smarthøyttaler?

Alt tyder på at smarthøyttalere blir den neste “dingsen” mange vil ha, og det er liten tvil om at stemmestyring har mange nyttige anvendelser, både i form av det som er  kult og spennende, til viktige anvendelser innen velferdsteknologi som dramatisk kan bedre livskvaliteten til mange mennesker. Stemmen er vårt mest naturlige kommunikasjonsmiddel og mulighet for å snakke direkte med maskinene åpner for muligheter vi bare har sett begynnelsen av.

Samtidig er det slik at en smart høyttaler er bygd rundt en mikrofon som er koblet til internet. Den er laget for å alltid være “på” for å lytte til dine kommandoer og svare deg når du spør. Andre enheter, som mobiltelefoner og datamaskiner, har også innebygd mikrofon, men disse er ikke beregnet å alltid skulle være aktivert på samme måte som for smarthøyttalere. Så lenge smarthøyttaleren er på, vil all lyd i hjemmet ditt bli tatt opp og omgjort til digital form. Det er bare avtalen mellom deg og produsenten som regulerer hva som blir sendt videre over nettet.

Så det egentlige spørsmålet er om du stoler tilstrekkelig på hvordan leverandørene behandler informasjonen de samler inn fra deg? Brukerdata er verdifull valuta for de store teknologileverandørene. De benytter dette i utviklingen i stadig mer avanserte løsninger ved hjelp av stordata og maskinlæring, løsninger som de så selger videre til de som vil betale. Smarthøyttalere er i så måte bare nok en kilde til data, gjort enda mer verdifull av at de kommer enda tettere på oss, våre vaner, interesser og meninger.

01.09.2018 var dette tema på Kurer på P2 der forfatterne uttale seg om saken.

Innlegget er skrevet av: Christian Frøystad og Are Hellandsvik