I løpet av det siste året har mange nordmenn opplevd å få svindelbrev som vanlig brevpost, hvor det blir framlagt krav om erstatning for brudd på åndsverksloven [1]. Denne typen “retrospam” dukker opp en gang i blant, og jeg synes det er interessant å se på hva det egentlig koster å gjennomføre slike angrep. Når angrepene er dyre i forhold til forventet avkastning, dør de gjerne ut og utgjør ikke noen særlig trussel på sikt. Lønnsomme angrep kommer vi derimot til å se mer av framover.
Kortsvindel – er det nødvendigvis din skyld?
Nå kan vi lese i avisen at EU ønsker å fjerne den sær-norske regelen om at banken i all hovedsak bærer risikoen for misbruk av betalingskort. Altså, hvis kortet ditt blir misbrukt er ditt ansvar i utgangspunktet begrenset oppad til 1200 kr (egenandel), eller 12.000 kr hvis du har vært grovt uaktsom. Nå vil EU at du tar hele regningen selv. Hvorfor er det en dårlig idé?
Spam og ham – det vanskelige skillet
Du har kanskje fått tilbud om å kjøpe Viagra, eller fått beskjed om at nettbanken er sperret og du må klikke på en link for å bekrefte et eller annet? I så tilfelle har du blitt utsatt for Spam, eller søppelpost som det heter på nynorsk. Men hva er det egentlig, og hvorfor i alle dager vil noen sende deg slike e-poster? Og viktigst av alt, hvordan kan du se forskjellen på spam og ham, eller søppelepost og ekte e-post?