Hacking på operasjonsstua
For to uker siden var jeg så heldig å få delta på et banebrytende eksperiment, en simulering av hvordan hacking av medisinsk utstyr ville håndteres klinisk på sykehusets akuttmottak. Simuleringen foregikk på CyberMed Summit ved University of Arizona i Phoenix, og ble ledet av Jeff Tully og Christian Dameff, to leger som også er stolte over å kalle seg “hackere”. Det ble en seanse preget av høy puls og blodig alvor (bokstavelig talt), og det var ikke bare på grunn av hetebølgen at både de som deltok og vi som så på ble rimelig svette.
Simuleringen foregikk på operasjonsstuer som brukes i opplæring av medisinstudenter, med profesjonelt helsepersonell, pasientskuespillere og tre erfarne leger som “prøvekaniner”. Teamet på operasjonsstua var drillet i hacking-scenariene, men for å gjøre det hele mest mulig realistisk var ikke legene som ledet teamet blitt informert om at pasienten som ble trillet inn på akuttmottaket hadde blitt utsatt for hacking.
Simuleringen ble filmet av ABC News, og nyhetssaken kan sees online her.
Medisinsk utstyr kan hackes
Pacemakere og implanterte hjertestartere tilkobles internett – med sikkerhetshull som i verste fall kan ta livet av brukeren.
Denne uken holdt jeg foredrag på Lerchendalkonferansen om min motivasjon for å forske på cybersikkerheten i min egen personlige kritiske infrastruktur, en pacemaker som genererer hvert eneste hjerteslag som hjertet mitt gjør. Se video av presentasjonen min her:
Foredrag om pacemakerhacking
Det er nå nesten nøyaktig ett år siden jeg holdt det første foredraget om sikkerhet i min personlige kritiske infrastruktur, en implantert pacemaker som genererer hvert eneste hjerteslag og holder meg i live. Jeg ble invitert av hack.lu som en “keynote” foredragsholder for å snakke om hvordan det var for en sikkerhetsforsker å leve med hardware og software inne i kroppen, og samtidig være klar over alle sikkerhetsutfordringene dette kan medføre.
Sikkerhetsforskning og aksjespekulasjon
Hva har dette til felles, kan man kanskje spørre seg? Kanskje ikke helt opplagt om du ikke har fått med deg nyheten om at sikkerhetsforskere slo seg sammen med børsspekulanter og profiterte på aksjehandel i forbindelse med at de publiserte en rapport om sårbarheter i pacemakere.
Med hjertet på Internett – Hacking av medisinske implantat
For fire år siden kom jeg til meg selv liggende på gulvet uten å huske at jeg besvimte og falt. Det viste seg at det var hjertet mitt som hadde tatt seg en liten pause. 8-10 sekunder uten puls er nok til at man mister bevisstheten. Hjertet mitt startet å slå igjen av seg selv, men med en veldig lav og uregelmessig puls.
Heldigvis var det en enkel løsning på dette problemet, en pacemaker som overvåker hvert hjerteslag og som sender et lite elektrisk signal direkte til hjertet via en elektrode i tilfelle det ikke slår av seg selv.
Som sikkerhetsforsker er jeg selvfølgelig opptatt av mulighetene for hacking av denne for meg livskritiske maskinen, noe jeg har blitt invitert til å holde et keynote foredrag om på konferansen hack.lu i Luxembourg.
Velferdsteknologi, sikkerhet og personvern
SINTEF er landets største forskningsaktør innen velferdsteknologi. Sammen med innovasjon på teknologifronten og nye anvendelser som oppstår, arbeider vi også med nye problemstillinger og trusler mot informasjonssikkerhet og personvern i denne sammenheng. Nå har et knippe av våre gode medarbeidere gitt ut en fersk oppskrift på implementering av GPS-sporing for demente på kommunalt nivå. Til oppskriften har også forskningsgruppa vår bidratt med et par avsnitt omkring risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS-analyse) og personvern.
Hvordan håndtere data fra bolig? Oppsummering fra dialogmøtet
I november inviterte vi til seminar/dialogmøte omkring et aktuelt tema: “Hvordan håndtere data fra en bolig på en god måte?”. Arrangementet kom i stand gjennom prosjektet Safer@Home, som er støttet av VERDIKT-programmet i Norges forskningsråd. Om lag 45 deltakere fra helsevesen, kommunal sektor, teknologi-industri, forskning og myndigheter deltok. Her følger en oppsummering, og PDF-er av innleggsholdernes presentasjoner.
Seminar 13. november: Håndtering av data fra bolig
På vegne av forskningsprosjektet Safer@Home ønsker vi velkommen til seminar/dialogmøte, onsdag 13. november: «Hvordan håndtere alle data fra en bolig på en god måte?».
Fra arbeid med velferdsteknologi ser vi mye utstyr som plasseres i private boliger og samler data av ulike slag. Også i forbindelse med smarte strømmålere – og «smarte hjem» generelt – gjør det samme seg gjeldende; at dataene ikke bare samles inn, men ofte sendes ut av den private boligen – til offentlige eller private tjenesteleverandører. Vi ønsker å invitere til diskusjon om hvordan best forholde oss til dette i tiden framover, når tjenestelaget blir utviklet og utbredt i norske hjem.