“OJ!” – Sikkerhetskultur i SINTEF

OJ! Rollup i en av våre kantinerAt NorSIS melder om stor økning i deltakelse rundt nasjonal sikkerhetsmåned i oktober, er gledelig. SINTEF er slett ikke noe unntak, selv om vi etter hvert har valgt å produsere vårt eget opplegg internt. Gjennom et konsept vi kaller “OJ!” driver vi sikkerhetarbeid blant våre medarbeidere. Her kommer en liten smakebit fra dette, og i tillegg gir vi deg en liten trykksak som kan lastes ned og trykkes opp til fritt bruk – se helt nederst i innlegget.

Kort fortalt gjennomfører vi kampanjer med tema introdusert av en videosnutt. Videoen tar typisk opp et problemscenario, og legger på en litt humoristisk vri. Skuespillere finner vi blant våre gode kollegaer, og produksjonen er forholdsvis enkel – men filmene representerer uten tvil en virkningsfull kommunikasjonsform som vi vil ta med videre. I bånn har vi nødvendigvis et opplegg for e-læring, med 4-5 minutter per tema, så det kan passe inn i en begivenhetsrik hverdag. Episodene er distribuert gjennom et system vi allerede bruker internt for e-læring generelt.

I samband med kampanjer prøver vi også å fremstille et fysisk produkt som underbygger budskapet. I forbindelse med temaet adgangskontroll og ID har vi f.eks. lagd klistremerker til de mange adgangskontrollerte dørene rundt omkring på våre lokasjoner, som minner om å ta ansvar for hvem man slipper inn. For phishing og passord lager vi postkort med noen gode tips oppsummert. T-skjorter, kaffekrus og trykksaker for øvrig preger vi med OJ!-logoen vår, så vi øker antallet påminnelser i det daglige på en effektiv måte. Et av våre første mål var at alle i organisasjonen skulle bli kjent med OJ! som konsept og parole (og forkortelse) for informasjonssikkerhetskultur, uavhengig av deres interesse for e-læring.

win+L-sticker-dobbel.jpg

Et av våre tema har også vært låsing av PC, hvor vi lagde et klistremerke som alle fikk til både bærbar PC og skrivebordsskjerm. Du har kanskje sett de i ulike varianter, blant annet NorSIS sin (som du kan kjøpe ferdig trykket), og så lagde vi en egen versjon (uten reklame). Vi tilbyr deg herved PDF av trykkefilen, så kan du lage så mange du bare vil. Bestilles med stanse Ø30mm, hvit laminert vinyl, og permanent lim. Om dere har flere avdelinger o.l. er tips å få levert på ark (f.eks. à 25 stk.), heller enn på én stor rull, så det blir enklest å distribuere.

Last ned trykkeklar PDF. Og si gjerne hallo dersom dere har nytte av klistremerkene!