Temamøte om ikke-funksjonelle krav

Sammen med kolleger fra SINTEF arrangerte vi 26/9 et temamøte med det klingende navnet “Ikke-funksjonelle krav i smidige prosjekter” hos KnowIt i Oslo. Møtet hadde deltakere fra bedrifter som deltar i forskjellige forskningsprosjekter med SINTEF Digital i Trondheim, og fokuset var på sikkerhet (security), trygghet (safety) og skalerbarhet (scalability).

Sikkerhet og Sårbarhet 2017

Om bare noen dager er det igjen klart for Sikkerhet og sårbarhet i Trondheim – en viktig møteplass for oss som har informasjonssikkerhet på agendaen. SINTEF er godt representert i programmet, og vi ser fram til å møte deg 9.-10. mai på Clarion Hotel & Congress. Les videre for å se hvilke foredrag vi bidrar med i år.

En ny aktivitet i BSIMM7

docker

Cigital feirer (inter)nasjonal sikkerhetsmåned med å slippe en ny versjon av BSIMM-studien – versjon 7!

Denne utgaven har med data fra 95 forskjellige virksomheter, og totalt 237 forskjellige målinger. Nytt av året er aktiviteten  [SE3.4] “Use application containers” (som vi kan oversette til “Bruk applikasjonscontainere” – f.eks. Docker). Det er tydelig at BSIMM ønsker å ligge litt i forkant her, ettersom det er ingen av de undersøkte virksomhetene som så langt rapporterer at de gjør denne aktiviteten.

Dypdykk i BSIMM del 12 – Software Environment

LibertyBudget.com-Install-Computer-Software-CD-2400pxI vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til det siste avsnittet, nemlig Software Environment eller “Programvaremiljø” som vi har kalt det på norsk.

I vår modenhetsstudie av programvaresikkerhet i offentlige virksomheter fant vi at de aller fleste hadde god tiltro til egen modenhet på dette feltet. Dette er ikke overraskende, ettersom det stort sett dreier seg om tradisjonelle mekanismer for sikring av datamaskiner og nettverk, noe som i langt større grad er en del av vanlig praksis enn det programvaresikkerhet er.

Dypdykk i BSIMM del 11 – Security Testing

johnny-automatic-hydraulic-press-testingI vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til Security Testing, eller “Sikkerhetstesting”.

Hovedmålet for praksisen Sikkerhetstesting er kvalitetskontroll som gjøres i løpet av utviklingssyklusen. De som utfører sikkerhetstesting må sørge for at sikkerhetsfeil oppdages og korrigeres. Programvaresikkerhetsgruppen (SSG) må sørge for at standarder blir fulgt og at godkjente sikkerhetsmekanismer gjenbrukes.

Dypdykk i BSIMM del 10 – Penetration Testing

penetrationI vår modenhetsstudie av programvaresikkerhet i offentlige virksomheter pekte penetreringstesting seg ut som en aktivitet som generelt sett ikke gjøres som en del av utviklingen – dette er overraskende når man tenker på hvor mange verktøy som er fritt tilgjengelige. Noen kunne hevde at den jevne utvikler ikke har tilstrekkelig kompetanse til å drive penetreringstesting, men vårt svar er at da er det på tide at de lærer seg noen nye triks!

Vi sjekker status på programvaresikkerhet, smaker på sikkerhetskultur, øver på hendelser og hacker fly

Bilde fra imdb.com

På årets ISF Høstkonferanse var alle gode ting minst fire.

Det vil si, SINTEF hadde fire presentasjoner, og alle som var så uheldige at de gikk glipp av disse kan finne dem her.

(Bilde til høyre avviker noe fra de aktuelle forskerne fra SINTEF.)

Trykk på førsteslidene under for å laste ned de respektive presentasjonene.

Dypdykk i BSIMM del 9 – Code Review

code-reviewI vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til Code Review, eller kodegjennomgang.

Hovedmålet for praksisen “Kodegjennomgang” er kvalitetskontroll. De som utfører kodegjennomgang må sørge for at sikkerhetsfeil oppdages og korrigeres. SSG må sørge for at standarder blir fulgt og at godkjente sikkerhetsmekanismer gjenbrukes.

Dypdykk i BSIMM del 8 – Architecture Analysis

laurent-comparaison-art-roman-art-gothiqueI vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til  Architecture Analysis, eller Arkitekturanalyse.

Hovedmålet for praksisen Arkitekturanalyse er kvalitetskontroll. De som utfører arkitekturanalyse må sørge for at strukturelle sikkerhetsfeil oppdages og korrigeres. Programvarearkitekter må sørge for at standarder følges, og at godkjente sikkerhetsløsninger gjenbrukes.

Dypdykk i BSIMM del 7 – Standards and Requirements

2A0---A4I vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til Standards and Requirements, eller Standarder og krav.

Hovedmålet for praksisen “Standarder og krav” er å lage retningslinjer for alle interes­senter. Ledere og programvaresikkerhetsgruppen (SSG) må dokumentere programvaresikkerhetsvalg, og formidle dette materialet til alle som er invol­vert i livssyklusen for sikker programvareutvikling (SSDL), inkludert eksterne aktører.

Dypdykk i BSIMM del 6 – Security Features & Design

Security Features of the US Twenty Dollar BillI vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM er vi nå kommet til Security Features & Design, eller sikkerhetsfunksjonalitet og design. En “feature” er kanskje egentlig heller en egenskap, men i de fleste tilfeller dreier det seg om funksjonalitet, så vi kjører videre med det.

Hovedmålet for denne praksisen er etablering av tilpasset kunnskap om sikkerhetsegenskaper, rammeverk og mønster. Den tilpassede kunnskapen må drive arkitektur- og komponent-beslutninger.

Dypdykk i BSIMM del 4 – Training

joggerHvordan kan du vite at du håndterer en oppgave hvis du aldri har gjort den før? Opplæring er svaret, og Øvelse gjør mester – og den som tror at han er ferdig utlært, er ikke utlært, men ferdig. Programvaresikkerhetsgruppen (SSG) spiller en viktig rolle her!

I vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM, skal vi denne gangen skal vi se nærmere på Training, eller opplæring og øvelser. Hovedmålene for denne praksisen er å utdanne en kunnskapsrik arbeidsstokk og rette opp feil i prosesser. Arbeidsstokken må ha rolle-basert kunnskap som spesifikt inkluderer ferdighetene som kreves for å utføre deres SSDL-aktiviteter på en hensiktsmessig måte. Opplæringen må omfatte spesifikk informasjon om rotårsaker til feil som oppdages i prosessaktiviteter og resultater.

Hvordan står det til med programvaresikkerheten i norske offentlige virksomheter?

BSIMM3-logoPå oppdrag fra Difi har vi har fått 20 offentlige virksomheter til å fylle ut en egenerklæring om hvilke programvaresikkerhets-aktiviteter de utfører som en del av sine egne systemutviklingsprosesser.

Det offentlige gjennomfører en rekke digitaliseringsprosjekter, og utfører dermed mange aktiviteter knyttet til utvikling og anskaffelse av nye digitale løsninger. For at disse løsningene skal kunne håndtere de digitale sikkerhetstruslene, er det viktig at det jobbes systematisk med sikkerhet i utviklingsprosessen.

Sikkerhet & sårbarhet 2015

stand-dndsos13Konferansen Sikkerhet & sårbarhet arrangeres 5.-6. mai i Trondheim. Denne gang blir SINTEF upåklagelig godt representert, med både tre faglige foredrag og som partner med stand. I følge arrangøren er dette møtestedet for alle som er opptatt av hva god informasjonssikkerhet kan bety for egen virksomhet. Det skulle vel med andre ord være gode muligheter for at vi sees her.

Dypdykk i BSIMM del 3 – Compliance & Policy

checklist“Security Policy” er et av mange ord som ikke har en fullgod norsk oversettelse, noe som medfører at mange bruker bastard-begrepet “sikkerhets-policy”. Muligens kan man oversette det med “sikkerhetsinstrukser og strategi”, men jeg er usikker på om det treffer helt (noen foreslo nettopp “sikkerhetsretningslinjer” – det er kanskje bedre).

I vår serie om innebygd målbar sikkerhet og BSIMM, skal vi denne gangen skal vi se nærmere på “Compliance and Policy”, som vi forsøksvis kunne oversette med “Etterlevelse av regler og retningslinjer”.