Google Glasses vil se deg (og deg, og deg, og deg)

Googles framtidsvisjon er gjennom briller. (Foto: Google)

Google lanserte denne våren sine egne “briller”, den virkelighetsberikende øye- og stemmestyrte prototypen Google Glasses, som kan projisere diverse informasjon rett foran øyet ditt. Dette er alt fra meldinger på mobilen din, til offentlig informasjon basert på stedet du befinner deg og ting du ser på (og gjerne annonser). Dingsen har da selvsagt også både kamera og GPS.

Produktet er både visjonært (beklager ordspillet) og spennende, sett fra et gjennomsnittlig teknogeek-perspektiv. Det skal imidlertid bli interessant å se hvordan folk vil forholde seg til å bli video-beglodd av andre til stadighet, særlig hvis annonsegiganten velger å benytte sin nye altoverspennende personvernpolicy for også dette produktet.

Google sitter allerede med gjenkjennings- og søketeknologi (Google Goggles) som i teorien gjør det mulig å få opp navn på personer man retter blikket sitt mot, selv om dette per i dag ikke er en tilbudt funksjon. Ved hjelp av navnet kan man plutselig finne svært mye informasjon om totalt fremmede på bare et øyeblikk (bokstavelig talt, Glasses støtter jo øyestyring – beklager ordspillet igjen). Mangt og mye er offentlig tilgjengelig, særlig hvis du er slepphendt med personverninnstillingene på Facebook, men ikke alt som Google vet trenger å være ønskelig å flashe rundt på gata til hvermannsen.

Dessuten, om du selv ikke benytter tjenesten, men blir sett på og gjenkjent av person X som har aktivert lokasjonssporing, vil nødvendigvis også du kunne lokasjonsspores med økende nøyaktighet av Google – man kan nærmest bli ubevisst deltaker i crowdsourcing av “analoge” personers posisjoner. For den som har kontrollen over datastrømmene fra brillene som er i omløp, vil det knapt finnes en bedre overvåkningstjeneste.

Så hva synes du? Synes du det er OK å være et identifisert objekt i en tjeneste du selv ikke er bruker av? Hvordan vil du reagere hvis noen bruker slike briller i nærheten av deg? Er det så tøft med slike briller at du vil utsette andre for å bli sett av Google pga. deg? Kjør debatt! 🙂