Usikkert sommervær, men sikker PC

stylish_sun5
ill: investorsinpeoplescotland. wordpress.com

Ferietider og stort sett fri, men det er mange som likevel ikke er helt offline. Mobiltelefonen er med, kanskje et og annet nettbrett eller en PC, og noen har også med seg jobb-PCen på tur. Med noen enkle forholdsregler kan du unngå mange kjente sikkerhetsproblemer.

Unngå å koble deg til usikrede trådløse nettverk. Dette gjelder alle duppeditter, både PC, nettbrett og mobiltelefon. Et trådløst nettverk som ikke krever brukernavn og passord er en risiko. Det kan være satt opp av hackere – ofte med veldig god signalstyrke – for å lure folk til å koble seg på, og med kriminelle formål. En hacker kan da lett kunne se alt du foretar deg og blant annet gjøre følgende:

  • Avlytte og stjele konfidensiell informasjon
  • Stjele din personlige ID; brukernavn, passord, bankkortnummer, CVC etc.
  • Manipulere informasjon på dine personlige konti, feks FaceBook, LinkedIn
  • Sende ut falske e-poster og meldinger i ditt navn
  • Utføre sabotasje på enheten; feks slette filer og installere skadeprogrammer

Bruk alltid VPN inn mot arbeidsgivers nettverk. Du unngår da at en hacker kan overvåke/logge alt du gjør på PCen.

Lagre viktige filer/dokumenter på sentral server – ikke bare lokalt på PCen. Hvis du skulle miste PCen, har du da likevel en sikkerhetskopi av arbeidet ditt når du kommer tilbake fra ferie. Et offline-alternativ til sentral server er en minnepinne som du oppbevarer et annet sted enn PCen. Husk at minnepinnen bør være kryptert dersom du lagrer konfidensiell informasjon på den.

Ikke la familiemedlemmer eller andre låne jobb-PCen din. Dette er en regel som svært mange virksomheter har i sin sikkerhetsinstruks. Regelen omfatter også gjerne smarttelefoner og nettbrett. Det kan ligge konfidensiell informasjon på den som andre ikke skal se. Du som arbeidstaker har dessuten et ansvar for å etterleve sikkerhetsinstruksen, også i ferietider, og du har ikke mulighet til å følge opp andres aktivitet på jobb-PCen din i detalj. Dermed kan både PCen og din arbeidsgivers sentrale IT-systemer eksponeres for risiko, for eksempel med skadeprogramvare via infiserte internettsider.

Vi henviser også til NorSIS’ tips for en sikker sommerferie.

Ha en god og sikker sommer!