God Jul!

Da er sikkerhetsåret 2013 over, i hvert fall for oss. Vi kommer sterkt tilbake med nye blogginnlegg på nyåret, men i mellomtiden minner vi om at juletiden er høysesong for Phisking (eller Phishing som det heter på utenlandsk). Vær derfor skeptisk til å åpne zip-filer fra ukjente avsendere, aldri logg deg inn i nettbanken ved å klikke på lenker i epost, og innse at nigerianske prinser eller prinsesser med millioner de ikke vet hva de skal gjøre med neppe har tenkt å dele dem med akkurat deg! Som alltid før: Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det akkurat det.

For underholdningens del, tar vi med noen rykende ferske eksempler til skrekk og advarsel!

En ukjent slektning (eller en vilt fremmed person som heter det samme som deg) har dødd uten arvinger, og du kan bare steppe inn! Sannsynlig? Neppe!

Legg merke til haltende ortografi og sviktende logikk – og lenken peker selvfølgelig ikke på danskebank.no, men på en polsk server med tvilsomt innhold. Dette er ganske målrettet Phisking (nesten Spear Phishing), hvor jeg omtales med navn og adresse, men det mangler den siste finpussen – bl.a. fordi jeg aldri har hatt noen konto i den Danske Bank… Dessuten gir de seg ikke med det første – hittil har jeg fått 3 likelydende eposter…

Nuvel – ha et godt nyttår!

 

Oppdatering: Screenshot 2014-01-15 17.20.31

Denne kom nettopp i innboksen min:

Her lot jeg meg nesten lure – men det faktum at det ikke nevnes noe navn, og at adressen IKKE peker til noe universitet fikk alarmbjellene til å ringe. Saved by the bell!

Screenshot 2014-01-23 11.20.25Her er det en annen finurlig en – kanskje mest virkningsfull på folk med kontakter i Storbritannia, men også her er adressaten en vilt fremmed person – og jeg håper ingen av oss døper om filer fra .txt til .zip uten at det er avtalt på forhånd…