Mr Robot: en studie i social manipulation

Mr. Robot (2015) poster (bild från imdb.com)
Mr. Robot (2015) poster (bild från imdb.com)

Om du inte har hört om den amerikanske TV serien Mr Robot så rekommenderar jag att du tar en titt på denna! Till skillnad från tidigare TV serier och filmer som försökt skildra hacking (och som oftast får oss som jobbar med säkerhet att himla med ögonen och sucka djupt) så innehåller denna serien en lång rad med realistiska “hacks” som inte bara baserar sig på utnyttjandet av tekniska sårbarheter utan som också på ett smart och trovärdig sätt skildrar så kallad “social manipulation” (eng: social engineering). Serien har hyllats av både amerikanske och norska kritiker. Ryktet säger att till och med medlemmar i Anonymous tycker den är bra gjord.

Mr Robot visas i Sverige just nu och är tillgänglig på SVT Play (för de av oss som befinner oss i Sverige). När serien kommer till Norge vågar jag tyvärr inte säga något om.

Oppdatert: NRK3 sender serien fra 1. mars 2016!