Kvantedatamaskiner vs. dagens kryptering: en katastrofe?

Sintef ble intervjuet i en Digi-artikkel (bak betalingsmur) om kryptografi vs. kvante datamaskiner, som også er omtalt i dagens nyhetsbrev fra NSM. Dette er en oppfølging på en tidligere Digi-artikkel som handlet om presentasjonen av NSM-forsker Ole Kasper Olsen på NSMs Sikkerhetskonferanse i april. I den artikkelen, siterte Digi Olsen på hvordan kvantedatamaskiner kunne bli en realitet innen 2030, og ville være en katastrofe for krypto. Sintef rettet noen misforståelser i artikkelen, noe som Olsen anerkjenner.

Oppsummert er det mulig at vi får kvantedatamaskiner innen 2030, og mens dette skaper hast, er det ikke en grunn til å panikk – enda. Nye kryptografiske algoritmer blir utviklet, og det finnes allerede noen mulige løsninger. Problemet er at det fortsatt er behov for forbedring, spesielt med hensyn til effektivitet. For å beskytte dataen din i en verden med kvantedatamaskiner er det viktig å ha systemer som kan akseptere nye løsninger så snart de er klare. Det er også viktig å være villig til å akseptere redusert protokollhastighet når det gjelder veldig sensitiv data, for å beskytte dataen i tide.