– Vil spore pasienter med ultralydsender

Innendørs posisjonering på et sykehus, presentert av en produsent av slike systemer (montasje fra sonitor.com)
Innendørs posisjonering på et sykehus, presentert av en produsent av slike systemer (montasje fra sonitor.com)

Teknisk Ukeblad (tu.no) og forskning.no kunne før helgen presentere et av helseinformatikkprosjektene hvor SINTEF er partner (CoOperation Support Throught Transparency). En av forskningsaktivitetene som omtales her, tar sikte på å registrere hvor både pasienter og sykehusansatte (og utstyr) befinner seg til enhver tid. Hensikten er likevel ikke å overvåke – men derimot å kunne gi den enkelte ansatte et relevant utsnitt av hva som skjer – uten at noen må taste all denne informasjonen inn på en PC manuelt. Ved hjelp av et slikt verktøy skal de ansatte forhåpentligvis kunne koordinere sin egen arbeidshverdag bedre – et system som selv kan forstå hva som skjer, og på denne måten bringe slik informasjon nærmere brukerne. Problemet er bare at slik informasjon kan være sensitiv, siden det dreier seg om helseaktiviteter tilknyttet ekte pasienter.

Tilgangskontroll for elektroniske informasjonstavler

Vi har tidligere på denne bloggen skrevet om arbeidet vårt i COSTT-prosjektet med der store skjermer brukes for å gi bedre koordineringsstøtte på sykehus. Målet vårt er å finne gode løsninger som gjør at de ansatte får den informasjonen de trenger samtidig som personvernet til pasientene blir ivaretatt.

Denne uken drar Inger Anne Tøndel til NordSec-konferansen for å presentere forslag til hvordan man kan gjøre tilgangskontroll for denne typen systemer. Artikkelens tittel er: “Visualization Control for Event-Based Public Display Systems used in a Hospital Setting”

Pasientinformasjon “på veggen” – balansegang mellom informasjonsbehov og personvern

Som del av prosjektet CO-operation Support Through Transparency deltok Erlend Andreas Gjære med innlegg på HelsIT-konferansen som ble arrangert i Trondheim 27.-29. september. Innlegget var del av workshopen “Hendelsesorienterte arkitekturer og systemer for helsetjenesten”, der informasjonssikkerhet utgjør en viktig del av forskningsarbeidet.