Dagens tekst er hentet fra kapittel 21 i Cryptography and Network Security, og handler om skumle ting som du kan bli smittet av på det store, stygge internettet – med andre ord, skadevare (malware).
Noen ferske eksempler på SMiShing
Begrepet phishing har blitt like dagligdags her i Norge som rømmegraut og busserull. En litt mindre kjent avart er SMiShing, som i praksis er SMS-meldinger som prøver å lure deg på samme måte som phishing. Avsenderen vil typisk utgi seg for å være en bedrift du er kjent med, og meldingen inneholder en eller annen lenke du skal trykke på. I dagens blogg har vi samlet et par aktuelle smishe-angrep som mange har mottatt den siste tiden.
Målrettede angrep: hvordan foregår de egentlig?
Generelle malware-baserte angrep som har økonomisk fortjeneste som mål, forekommer mye oftere enn målrettede angrep. Men vellykkede målrettede angrep kan være svært ødeleggende. Et nyere angrep mot RSA sies å ha kostet 66 mill dollar, bare i direkte kostnader. Å kunne beskytte seg mot slike angrep krever en grundig forståelse av hvordan angriperne opptrer. En gruppe forskere i Symantec har dybdeanalysert data fra mer enn 26.000 målrettede angrep oppdaget i 2011. Dette innlegget oppsummerer studien deres og de viktigste resultatene.
Bondefangeri over telefon
Usikkert sommervær, men sikker PC
Ferietider og stort sett fri, men det er mange som likevel ikke er helt offline. Mobiltelefonen er med, kanskje et og annet nettbrett eller en PC, og noen har også med seg jobb-PCen på tur. Med noen enkle forholdsregler kan du unngå mange kjente sikkerhetsproblemer.
Tofaktor eller faktor 15?
Spam og ham – det vanskelige skillet
Du har kanskje fått tilbud om å kjøpe Viagra, eller fått beskjed om at nettbanken er sperret og du må klikke på en link for å bekrefte et eller annet? I så tilfelle har du blitt utsatt for Spam, eller søppelpost som det heter på nynorsk. Men hva er det egentlig, og hvorfor i alle dager vil noen sende deg slike e-poster? Og viktigst av alt, hvordan kan du se forskjellen på spam og ham, eller søppelepost og ekte e-post?
Sikkerhetstrender inn i det kommende året
Som vanlig når det nærmer seg nyttår og nye muligheter, er det en rekke eksperter som skal uttale seg om hva de tror blir viktige trender for det nye året. I sikkerhetsdomenet er det heller ikke mangel på slike eksperter, og så er det vel heller ikke mangel på viktige punkter å ta opp. Her kommer en oversikt over noen av de viktigste punktene, og helt til slutt et par positive ting:
Brukervennlighet eller sikkerhet?
MaaS, MaaS, MaaS over hele linja
Endelig! Nå trenger du ikke kunne noentingsomhelst om data for å utføre et målrettet cyberangrep! Du har kanskje hørt om Software-as-a-Service (SaaS) og Platform-as-a-service (PaaS)? Gjør deg klar for Malware-as-a-Service, som lar deg utføre fjernstyring av andres PCer, via et webgrensesnitt som annenhver bestemor kan forstå. Og prisen er kun $15 for fem ofre, $25 for det dobbelte antallet, osv.
Her er virus-varslinga for Vestlandet
For et halv decennium siden påpekte vi at prosesskontrollmiljøer som olje- og gassindustrien fremstår som yndede mål for slemme mennesker. Så kom Stuxnet, og vi kunne si “hva var det vi sa“.
Ingen er så utrygg i fare…
Det er et økende gap mellom tidspunktet et gitt eksemplar ondartet kode (virus, orm, osv.) opptrer på internett, og tidspunktet signaturen til samme ondartede kode finner veien til brukernes antivirusprodukter. Dette betyr at det til enhver tid finnes store mengder ondartet kode som ikke kan detekteres og/eller fjernes av antivirusprodukter.
Internett – for farlig for hvermannsen?
Adresseavisen publiserte 15. november 2010 en kronikk skrevet av Maria B. Line angående trusselbildet på Internett.
Internett er på vei mot stupet. Skadevoldende programvare er så dominerende at tjenester og kommunikasjon slik det er i dag, snart blir ubrukelig. Det er på høy tid å tenke helt nytt, både på tekniske løsninger og hvor ansvaret skal plasseres.
Internett – på vei mot stupet
Adresseavisen publiserte 17. september 2009 en kronikk skrevet av Maria B. Line. Kronikken beskriver utviklingen av trusselbildet på Internett gjennom de siste 20 årene, og peker på at Internett nå er så hardt rammet av skadevoldende programvare (eng.: malware), at man ikke egentlig kan stole på noe eller noen.