Nettselskapers involvering av underleverandører i hendelseshåndtering ved cyberangrep
Hendelseshåndtering i IT og industrielle IKT-systemer
Sløyfer og slips i ROS analyser
De fleste av dere er allerede godt kjent med risiko og sårbarhetsanalyser (ROS analyse). I dag beskriver vi et verktøy som ofte brukes for risiko og sårbarhetsanalyse innen samfunnssikkerhet, og ser på hvordan den samme metoden kan brukes fra et informasjonssikkerhetsperspektiv.
Alt henger sammen med alt i den nye krafthverdagen
16. desember slo SINTEF Energi og SINTEF IKT sine krefter sammen og arrangerte et tverrfaglig seminar om forsyningssikkerhet i kraftsystemet. Møtet samlet 33 personer fra både kraft- og IKT-miljøer, og rettet fokus mot at forsyningssikkerheten i stadig større grad er avhengig av IKT-systemer for vern, kontroll og automatisering.
Studie av beredskapsøvelser
De fleste er enige om at beredskapsøvelser er viktige. Det holder ikke med skriftlige planer for hva vi skal gjøre den dagen det smeller, da er vi avhengige av at vi vet hva vi skal gjøre, at vi evner å tenke kreativt og improvisere, og at vi greier å ta raske og riktige beslutninger. Hvis vi ikke øver, så får vi det heller ikke til i en krisesituasjon. Men hvordan kan vi best mulig øve på dette?
Veiledning: Sikkerhet og sårbarhet i driftskontrollsystemer i VA-anlegg
God sikkerhetsmåned!
God informasjonssikkerhet er viktig hele året! Vi på SINTEF jobber også hele året med å øke vår kunnskap om hvordan vi kan oppnå god informasjonssikkerhet, og spre denne kunnskapen videre – både i forskningsverdenen og blant norske virksomheter. Vi synes imidlertid det er flott at informasjonssikkerhet får spesielt fokus denne måneden gjennom Nasjonal Sikkerhetsmåned. Denne måneden vil vi bidra med flere foredrag (se mer informasjon under, blant annet om et spennende foredrag som streames i dag!). Vi vil også være aktive med å legge ut informasjon på bloggen vår – så følg med!
Vannet ditt er sikkert hos oss
Rent vann og velfungerende kloakk er noe vi tar for gitt i Norge, på samme måte som luften vi puster i. De færreste har derfor noensinne lurt på hvor vannet deres er på et gitt tidspunkt (det er jo bare å åpne kranen), og hva som skjer etter at man har skylt toalettet er i hvert fall ikke vårt problem.
SmartGrid og sikkerhet – en kort innføring
Tidligere denne uken var jeg på Tekna-seminar i Oslo og holdt et foredrag om sikkerhet i smartgrid. Jeg har nå laget en tekstlig versjon av foredraget, og denne er tilgjengelig her på bloggen. I foredraget tok jeg for meg:
- Hva smartgrid er og hvorfor vi ønsker smartgrid
- Status for arbeidet med smartgrid i Norge
- Hvilke informasjonssikkerhetsutfordringer man har i smartgrid
- Om det er noen forskjell på sikkerhet i smartgrid og sikkerhet i andre typer systemer
Vann, IKT, og sikkerhet: En giftig blanding?
Fredag 6. januar holdt jeg et kort innlegg med tittelen “IKT og sikkerhet i vannsektoren: Hva kan gå galt?” ved Kursdagene på NTNU. I det følgene presenteres et sammendrag med nogå attåt.
Moderne vann- og avløpssystemer er fullstendig avhengige av prosesskontrollsystemer. Pumper og ventiler, sensorer og målere kontrolleres av mange av de samme enhetene som vi kjenner fra olje- og gassbransjen. I oljebransjen har vi latt oss overraske over hvor steilt fagmiljøene kan stå mot hverandre – prosessingeniører og IT-folk har vært beskrevet som “løver og sebraer”: De snakker ikke samme språk, og kan knapt la være å slite hverandre i filler.