Utsetter du ofte oppdatering av PCen?

PCer må oppdateres iblant, og dette krever gjerne omstart av alt – både med Windows og Mac. Så hvorfor trykker du egentlig “utsett” når du får beskjed om at det er på tide å starte PCen på nytt? Hypotesen min er at nettleseren har delvis skylda. Vi er redd for å miste alt vi har oppe. Redd for å måtte logge inn igjen mange steder. Mer redd enn vi er for risikoen ved å vente. Nettleseren er nok den mest brukte applikasjonen for de fleste av oss. Du kjenner kanskje til hvordan det er å ha en hel rekke faner åpne til enhver tid, og hvis de skulle forsvinne ville det være en stor jobb å komme i orden igjen – kanskje umulig, hvis du ikke husket hvor alle sidene kom fra.

Her kommer derfor en liten guide for deg som ønsker at en litt mer smertefri omstart. Slik at du kan redde alt du holder på med i Chrome, Internet ExplorerFirefox og Safari, og heller bare slappe av med en kaffe mens oppdateringene installeres ferdig – før du fortsetter der du slapp.

Generelt tilbyr moderne nettlesere 4-5 alternativer for å gjenopprette faner:

  • Alle faner kommer alltid tilbake automatisk ved start av nettleseren, akkurat som da den ble lukket – var du innlogget på Facebook blir du fortsatt innlogget på Facebook.
  • En knapp som gjenoppretter alle faner fra forrige gang, men bare hvis du ber om det
  • Manuell gjenoppretting av “nylige” faner enkeltvis (kan kreve innlogging på nytt)
  • Ved tvungen avslutning, enten pga. krasj eller tvungen omstart, tilbys du gjenoppretting, uavhengig av innstillinger
  • Synkronisering mellom enheter via innlogging i nettleseren

Google Chrome har for eksempel mulighet for å angi i innstillingene at du kan fortsette “der du slapp”. Dette vil altså si at det aldri er farlig å lukke nettleseren, selv for å starte PCen/Mac-en på nytt – det samme kommer opp igjen som da du avsluttet. Dette inkluderer også innlogginger (med mindre du logges ut automatisk pga. inaktivitet i mellomtiden). Pålogging med Google-konto gir for øvrig også støtte for synkronisering mellom enheter, om du synes det er greit å lagre surfingen hos Google (hvis ikke Chrome allerede gjør dette da).

browsertabs-restore-chrome

Internet Explorer er også oppdatert med siste skrik på synkroniseringsfronten via synkronisering mellom enheter, men dette er forbeholdt IE11 og nyere. IE10 kom med automatisk gjenopprettelse ved krasj. Samtidig er det mange, særlig i arbeidslivet, som bruker eldre utgaver av nettleseren, og her mangler dessverre muligheten til å alltid fortsette der du slapp hver gang nettleseren åpnes. Fra og med IE8 har det likevel vært mulig å gjenåpne forrige økt ved å åpne en ny fane og klikk på “Gjenopprett siste leserøkt” helt nederst, se illustrasjon. Derfor er det helt trygt å lukke nettleseren for å starte maskinen på nytt, bare du husker på å gjenopprette leserøkten når du åpner nettleseren igjen neste gang. Erfaringsmessig er det verre å ikke ha lukket nettleseren først dersom du utsettes for tvungen omstart, for da slettes også alle “Husk meg”-innlogginger, og du må praktisk talt logge på igjen over alt.

browsertabs-restore-ie

Mozilla Firefox tilbyr både gjenopprettelse av forrige økt via Firefox-hjemmesiden (about:home) helt nederst, samt å begynne der du slapp da nettleseren ble lukket sist. Dette angir du ved å klikke på “Innstillinger” i startskjermen, og angi valget for når Firefox starter. Dersom nettleseren krasjer/avsluttes uventet, eller du ikke har satt opp “der du slapp”-innstillingen, er det alltid mulig å bruke knappen for å gjenopprette siste økt (“Restore Previous Session”). For den som har/ønsker Firefox-konto, er det også mulig å sette opp Firefox Sync til synkronisering mellom enheter, se egen fane i innstillinger-vinduet.

browsertabs-restore-ff

Safari til har også mulighet for å åpne alle vinduer fra forrige økt via History-menyen (Logg). Via de generelle innstillingene kan du i nyere versjoner også angi at nettleseren alltid husker starter opp der du slapp da nettleseren ble lukket sist:

browsertabs-restore-safari

Personlig synes jeg uforutsigbarheten rundt mulighetene for gjenoppretting har vært det største hinderet for meg til å tørre å avslutte hele nettleseren uten at den er “tømt”. Nå har selvstudiet gjort meg opplyst nok til at jeg ikke har noen unnskyldning lenger. Risikoen med å ikke installere oppdateringer er større enn ulempen, selv om jeg bare surfer på “trygge” nettsider. Også slike kan bli infisert, f.eks. via annonsenettverk.

Så hva synes du er det verste med å måtte installere oppdateringer? Var dette til nytte? Kommer du til å omstarte med én gang du får varsel om dette nå? Legg igjen en kommentar nedenfor!